A női dimenzió - - III. évfolyam 2. szám

Zene és csend – Beszélgetés Bogányi Gergely Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművésszel

Bogányi Gergely Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész élete a külső szemlélő számára egyetlen magasra futó pályaív. Zenészcsaládba született, s tehetsége már kisgyermek korában nyilvánvalóvá vált. Első előadói díját hatévesen nyerte, s onnan megkapott minden támogatást a korban hozzáillő, és egyre magasabb képzési fokozatokhoz. Elnyerte a Finn Zeneakadémia ösztöndíját, és egyidőben párhuzamosan tanult egy amerikai zeneművészeti egyetemen és a budapesti Zeneakadémián.

Mára Chopin egyik legavatottabb előadójaként koncertjeivel bejárta a világot. Kitartásával, áldozatos munkával, zene iránti alázatával hatalmasra növelt repertoárja mellett jutott ideje a zongorával mint technikailag értelmezett hangszerrel behatóan foglalkozni. Néhány saját szakmájában tehetséges társsal megalkotta a nevével fémjelzett zongorát, mely egyedülálló hangzásképet jelenít meg.

Mindezen túl magas szinten műveli magát, megalapozott véleménye van a világról, az életről, a metafizikailag értelmezhető valóságról. Színes és sokoldalú személyisége érdekes beszélgetés lehetőségét kínálta Major Gyöngyivel, a Kortárs Női Reflexiók Fórumának elnökével, aki néhány kérdés erejéig kísérletet tett bepillantást nyerni a művész mélylélektanába.