Árpád-házi Szent Piroska és Árpád-házi Szent Margit és tisztelete – előadás

2023. március 28-án, kedden 18 órai kezdettel ÁRPÁD-HÁZI SZENT PIROSKA ÉS ÁRPÁD-HÁZI SZENT MARGIT ÉS TISZTELETE címmel Prokopp Mária művészettörténész professzor vetítettképes előadásra kerül sor a Józsa Judit Galériában.
Az előadó: Prof. Dr. Prokopp Mária Széchenyi-Díjas művészettörténész
A vendégeket köszönti: Dr. Major Gyöngyi, a Kortárs Női Reflexiók Fóruma elnöke
Az est szervezője: Dr. Újváry Zsuzsanna történész, a Kortárs Női Reflexiók Fóruma tudományos munkatársa, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Történettudományi Iskolájának tanára, a Kortárs Női Reflexiók Fórumának tudományos munkatársa
Az est házigazdája: Józsa Judit kerámiaszobrász, művészettörténész

A Józsa Judit Művészeti Alapítvány és a Kortárs Női Reflexiók Fóruma együttműködésének eredményeként a Nők a magyar történelemben c. rendezvénysorozatot Dr. J. Újváry Zsuzsanna egyetemi docens, történész szervezésében 2022 januárjában indítottuk.

Az előadások azt példázzák, hogy Magyarországon a nők helyzete nem olyan volt, mint a legtöbb, főként nyugat-európai országban; velük másként bántak. A férjezett asszonyokat a szép magyar nyelvben igen kifejező elnevezéssel illették: FELE-SÉG – vagyis a nő a férfi/ férj párja, annak másik fele. E jelenségnek több oka is volt, legfőképpen a nyugat-európaitól eltérő öröklési jogrend; a Magyar Királyságban a lányok, asszonyok is örököltek, saját vagyonuk fölött szabadon rendelkezhettek. Az a tény, hogy az ország évszázadokon át élet-halál harcot vívott a keleti nagy ellenséggel, az Oszmán Birodalommal, és így az ország társadalma militarizálódott, nagyban hozzájárult a nők sajátos helyzetéhez. A feleségek – a női teendők ellátása mellett – gyakorta átvették harcoló vagy távol lévő férjük gazdasági-, gazdaságszervezési-társadalmi-, de gyakorta politikai vagy éppen katonai feladatait is.
Legújabb estünkön is érdemes részt venni, szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!