Femme Harmone
The new female perspective

Femme Harmone

„A dolgok kölcsönös függőségükből nyerik létezésüket és természetüket, önmagukban nem is léteznek.”
(Nágárdzsuna)

A történelmi folyamatokban maszkulin meghatározottságúvá vált kultúra problematikája mára létszerveződési krízisben kulminál. Az élet olyan kölcsönös függőségi hálózat ökoszisztémája, amiben minden hosszabb távon működtetett racionális szabályrendszer zárvánnyá válik, önmagát kizárva a létezés gazdagságából. A női természet harmóniára törekvése ezzel szemben nemcsak az építés, hanem a lebontás törvényeinek is teret enged, esélyt adva a rendszeren belüli egyensúlynak, a ciklikusságnak, az élet határtalan dinamikájának. Ezért a női természet harmonikus pozícióba kerülésében látjuk az emberarcú élet megőrzésének zálogát.   

Kortárs Női Reflexiók Fóruma

A nő önreprezentációja a kultúra minden szegmensében, a lehető legnagyobb komplexitásban: felelősség, szándék és remény.

A Kortárs Női Reflexiók Fóruma – nevében hordozza azt a szellemi pozíciót, amit a nőiségről korábban mások által megnyitott diskurzustérben adottságként kell kezelnie. Önmaga koordinált meghatározásához kényszerül reflektálni korábbi irányzatokra, s ilyen módon nemcsak a megkülönböztetés, hanem a saját kezdeményezésű gondolati pályákon formálódó értékszemlélet és új megoldási stratégiák is reflexióként jelennek meg.

Kutatóintézet

Elengedhetetlennek látjuk a nőiség léthelyzetének történelmi perspektívában való feldolgozását, az érvényesülő ok-okozati összefüggések feltárását. Egy ilyen munka tudományos igényű elvégzése nélkül nem várható a nőiség helyzetének szimmetriába kerülése, különös tekintettel arra, hogy feltételezésünk szerint a beköszöntő új korszak egyensúlyának megteremtésében éppen a nőiségre hárul meghatározó felelősség.

Online folyóirat

Kutatási eredményeink értelmezéséhez elengedhetetlen mindazoknak a jelenségeknek és folyamatoknak a tudatosítása, amelyek a kultúra jelenlegi frontvonalát képezik. Ezért a kultúra sokrétűségének megfelelően sokirányú, színes felvetésekben kínálunk olyan ismereteket, melyek a frontvonalon helyezkednek el.

Szeretettel ajánljuk az olvasó figyelmébe a sporttól a kortárs művészeteken át a csillagászatig húzódó teljes kulturális spektrumunkat.

Kiállítótér

Egy nemzetközivé szélesített perspektívában kínáljuk befogadásra a napjainkban születő alkotások széles választékát, abban a reményben, hogy a közönség számára hasonló esztétikai élvezetet nyújtanak, mint nekünk, akik közzétesszük azokat.

Események, hírek

A török alóli felszabadító háború és a karlócai béke (1699)

2024. június 18-án, kedden 18 órai kezdettel Dr. J. Újváry Zsuzsanna: „A török alóli felszabadító háború és a karlócai béke (1699)” c. vetítettképes előadására kerül sor.

Magyarország – Mária országa – tudományos konferencia

2024. június 10-11-én a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében a Kortárs Női Reflexiók Fóruma tudományos konferenciát szervez Magyarország – Mária országa címmel.

Regina Gisela – kiállítás (Páty)

2024. június 9-én, vasárnap 17 órakor Regina Gisela kiállítás nyílik Pátyon.

JÁSZKUNSÁG évkönyv, 10. kötet bemutatója

2024. május 30-án, csütörtökön 18 órakor Dr. habil. Örsi Julianna (szerkesztő): Jászkunság (évkönyv) 10. kötet bemutatójára kerül sor a Józsa Judit Galériában.

A két Rákóczi fejedelem uralma Erdélyben. Erdély tatár-dúlása

2024. május 28-án, kedden 18 órai kezdettel dr. J. Újváry Zsuzsanna: „A két Rákóczi fejedelem uralma Erdélyben. Erdély tatár-dúlása” c. vetítettképes előadására kerül sor a Józsa Judit Galériában.

Az elfeledett, fel nem ismert, félre ismert hazafiak: az Orczyak

2024. május 14-én, kedden, 18 órai kezdettel Dr. H. Kakucska Mária (PhD): „Az elfeledett, fel nem ismert, félre ismert hazafiak: az Orczyak” c. előadására kerül sor a Józsa Judit Galériában.

Regina Gisela – kiállítás

Megnyitó: 2024. május 7. 18:00 óra
Helyszín: Zikkurat Galéria (1095 Bajor Gizi park 1.)
A kiállítást megnyitja: Prof. Dr. Prokopp Mária Széchenyi-díjas művészettörténész
A kiállítás megtekinthető: 2024 május 31-ig, Sze. – P.,: 16:00-18:00, Szo.: 10:00-13:00

Gizella Királyné Jelentősége a 21. században

Helyszín: Kertész Imre Intézet, 1068 Budapest, Benczúr utca 46.
Időpont: 2024. április 25. (csütörtök) 17 óra

Boldog Gizella Emlékülés Esztergomban

Helyszín: MNM Esztergomi Vármúzeuma – Lovagterem

Időpont: 2024. április 21. (vasárnap) 15 óra

Zrínyi Miklós harcai és a vasvári béke (1664) – előadás

2024. április 16-án, kedden 18 órai kezdettel dr. J. Újváry Zsuzsanna: „Zrínyi Miklós harcai és a vasvári béke (1664)” c. vetítettképes előadására kerül sor a Józsa Judit Galériában.
A felkért előadó: dr. J. Újváry Zsuzsanna történész.

A zsitvatoroki béke és a hosszú „békekorszak” harcai. 1663 – Érsekújvár eleste – előadás

2024. március 26-án, kedden 18 órai kezdettel dr. J. Újváry Zsuzsanna: „A zsitvatoroki béke és a hosszú „békekorszak” harcai. 1663 – Érsekújvár eleste” c. vetítettképes előadására kerül sor a Józsa Judit Galériában.
A felkért előadó: dr. J. Újváry Zsuzsanna történész.

Bethlen Gábor – előadás

2024. február 27-én, kedden 18 órai kezdettel dr. J. Újváry Zsuzsanna: „Bethlen Gábor” c. vetítettképes előadására kerül sor a Józsa Judit Galériában.
A felkért előadó: Dr. J. Újváry Zsuzsanna történész.

A tizenöt éves háború és következményei – előadás

2024. január 30-án, kedden 18 órai kezdettel Dr. J.Újváry Zsuzsanna: „A tizenöt éves háború és következményei” c. vetítettképes előadására kerül sor a Józsa Judit Galériában.
A felkért előadó: Dr. J.Újváry Zsuzsanna történész.

Házasságkötés egykor és ma – tudományos konferencia

Házasságkötés egykor és ma Rítusok, szokások, változások – tudományos konferencia Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum, díszterem Időpont: 2024. 01. 19. 10.00 – 16.00

Gratulálunk Faragó Tamásnak, aki Prima Primissima-díjas lett!

Idén is tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten. A “Magyar sport” kategóriában Faragó Tamás olimpiai bajnok, világbajnok, Európa-bajnok érdemelte ki az elismerést.

Folyóiratunk első számában beszélgettünk vele.

Az oszmán berendezkedés, a magyarországi oszmán uralom, oszmán-török katonaság – előadás

2023. december 12-én, kedden 18 órai kezdettel dr. J. Újváry Zsuzsanna: „Az oszmán berendezkedés, a magyarországi oszmán uralom, oszmán-török katonaság” c. vetítettképes előadására kerül sor a Józsa Judit Galériában. A felkért előadó: Dr. J. Újváry Zsuzsanna történész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Történettudományi Doktori Iskolájának tanára, a Kortárs Női Reflexiók Fóruma tudományos igazgatója. A vendégeket…

Individualizáció, személyiség, mesterséges intelligencia – kötetbemutató

Kiss Károly (szerk.): INDIVIDUALIZÁCIÓ, SZEMÉLYISÉG, MESTERSÉGES INTELLIGENCIA Az ÉN múltja, jelene és jövője egy digitális világban című könyvének bemutatója. Időpont: 2023. december 5. (kedd), 15.30 Helyszín: 1088 Budapest, Múzeum u. 7. Kossuth Klub, Klub terem

Együttműködési megállapodást írt alá a Magyarságkutató Intézet és a Kortárs Női Reflexiók Fóruma

Hiánypótló téma kutatásában, gondozásában köt együttműködést a Magyarságkutató Intézet a Kortárs Női Reflexiók Fórumával.  A megállapodás értelmében a Magyarságkutató Intézet Eszmetörténeti Kutatóközpontja és a Kortárs Női Reflexiók Fóruma közös tudományos projektet indít A nőiség kultúrája és a nőiség a magyar kultúrában címmel. A jövőben a kutatók közös konferenciák keretében mutatják be munkájuk eredményeit, ezen túlmenően…

Eger, Szigetvár és Gyula eleste (1552, 1556, 1566) – előadás

2023. november 28-án, kedden 18 órai kezdettel dr. J. Újváry Zsuzsanna: „Eger, Szigetvár és Gyula eleste (1552, 1556, 1566)” c. vetítettképes előadására kerül sor a Józsa Judit Galériában. A felkért előadó: Dr. J. Újváry Zsuzsanna történész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Történettudományi Doktori Iskolájának tanára, a Kortárs Női Reflexiók Fóruma tudományos igazgatója. A vendégeket köszönti:…

Művészet-elmélet és értékmenedzsment az MI korában – konferencia

Művészet-elmélet és értékmenedzsment az MI korában Időpont: 2023. november 20., (hétfő) 10:00 – 15:00 Helyszín: ELTE Könyvtár, 1053 Budapest, Ferenciek tere 6.

Szent Erzsébet „az evangélium fénylő drágaköve”„ Emlékezve nézünk a jövőbe – konferencia

Tóthné Pálmai Katalin textilművész kiállításának megnyitója Szent Erzsébet „az evangélium fénylő drágaköve” Emlékezve nézünk a jövőbe Helyszín: Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény – Szent Erzsébet Ház 3950 Sárospatak, Szent Erzsébet utca 15. Időpont: 2023. november 15. 14:00 – 19:00

Mohács és az 1543-44-es harcok. A magyar végvárrendszer kiépítése, a magyar társadalom militarizálódása – előadás

2023. október 24-én, kedden 18 órai kezdettel dr. J. Újváry Zsuzsanna: „Mohács és az 1543-44-es harcok. A magyar végvárrendszer kiépítése, a magyar társadalom militarizálódása” c. vetítettképes előadására kerül sor a Józsa Judit Galériában. A felkért előadó: Dr. J. Újváry Zsuzsanna történész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Történettudományi Doktori Iskolájának tanára, a Kortárs Női Reflexiók Fóruma…

Az Árpád-házi királylányoktól az újkori nagyasszonyokig… A nők társadalmi szerepe a Magyar Királyságban

A Kortárs Női Reflexiók Fóruma Dr. J. Újváry Zsuzsanna Az Árpád-házi királylányoktól az újkori nagyasszonyokig… A nők társadalmi szerepe a Magyar Királyságban című előadásával vett részt a MOGY idei rendezvényén. 2023. 08. 11. Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Magyarok Országos Gyűlése

„Az Oszmán Birodalom felemelkedése és a Magyar Királyság a 14-15. században, Hunyadi János harcai” – előadás

2023. szeptember 26-án, kedden 18 órai kezdettel dr. J. Újváry Zsuzsanna: „Az Oszmán Birodalom felemelkedése és a Magyar Királyság a 14-15. században, Hunyadi János harcai” c. vetítettképes előadására kerül sor a Józsa Judit Galériában. A felkért előadó: Dr. J. Újváry Zsuzsanna történész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Történettudományi Doktori Iskolájának tanára, a Kortárs Női Reflexiók…

„MAGYAR NŐI SZENTEK ÉS BOLDOG EMLÉKŰEK” – tudományos konferencia

2023. szeptember 19., kedd: 10.00 – 18.30 óra között A Józsa Judit Művészeti Alapítvány és a Kortárs Női Reflexiók Fóruma tudományos konferenciát szervez „Magyar női szentek és boldog emlékűek” címmel a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében. Fővédnök: L. Simon László, a MNM főigazgatója

A Femme Harmone csapata a Sárkányhajó Fesztiválon

A GoldenLand és a FemmeHarmone közös, kínai-magyar csapata a Sárkányhajó Fesztiválon. A 2023. június 24-én, Velencén megrendezett Sárkányhajó Fesztiválon eredményesen szerepelt a kínai-magyar csapat.

Prágai Szent Ágnes és IV. Béla leányai

2023. június 13-án, kedden 18 órai kezdettel „Prágai Szent Ágnes és IV. Béla leányai” címmel Dr. J. Újváry Zsuzsanna történész vetítettképes előadásra kerül sor a Józsa Judit Galériában. A vendégeket köszönti: Dr. Major Gyöngyi, a Kortárs Női Reflexiók Fóruma elnöke. Az előadó: Dr. J. Újváry Zsuzsanna történész, a Kortárs Női Reflexiók Fóruma tudományos munkatársa, a…

Magyarországi Mária, nápolyi királyné, az európai kultúra vezéregyénisége 1270-1323 között, 53 éven át

2023. május 23-án, kedden 18 órai kezdettel Prof. Dr. Prokopp Mária: „Magyarországi Mária, nápolyi királyné, az európai kultúra vezéregyénisége 1270-1323 között, 53 éven át” c. vetített képes előadására kerül sor a Józsa Judit Galériában. Az előadó: Prof. Dr. Prokopp Mária Széchenyi díjas művészettörténész. A rendezvény szervezője: Dr. Újváry Zsuzsanna történész, a Kortárs Női Reflexiók Fóruma…

Gizella királyné középkori ábrázolásai – előadás

2023. április 18-án, kedden 18 órai kezdettel Gizella királyné középkori ábrázolásai címmel N. Tóth Ágnes vetítettképes előadásra kerül sor a Józsa Judit Galériában. Az előadó: N. Tóth Ágnes művészettörténész, a középkori magyar művészet szakértője. A vendégeket köszönti: Dr. Major Gyöngyi, a Kortárs Női Reflexiók Fóruma elnöke. Az est házigazdája: Józsa Judit keramikus, művészettörténész.

Árpád-házi Szent Piroska és Árpád-házi Szent Margit és tisztelete – előadás

2023. március 28-án, kedden 18 órai kezdettel ÁRPÁD-HÁZI SZENT PIROSKA ÉS ÁRPÁD-HÁZI SZENT MARGIT ÉS TISZTELETE címmel Prokopp Mária művészettörténész professzor vetítettképes előadásra kerül sor a Józsa Judit Galériában. Az előadó: Prof. Dr. Prokopp Mária Széchenyi-Díjas művészettörténész A vendégeket köszönti: Dr. Major Gyöngyi, a Kortárs Női Reflexiók Fóruma elnöke Az est szervezője: Dr. Újváry Zsuzsanna…

A magyar zenei hagyomány jövője – kerekasztal-beszélgetés

A Kortárs Női Reflexiók Fóruma tisztelettel meghívja Önt A magyar zenei hagyomány jövője című kerekasztal beszélgetésre. Időpont: 2023. február 22. 19 óra Helyszín: Örmény Kulturális Központ, 1052 Budapest, Semmelweis utca 17.

Femme Harmone est

A Kortárs Női Reflexiók Fóruma tisztelettel meghívja Önt FEMME HARMONE estjére. Időpont: 2023. február 18. 17 óra Helyszín: Örmény Kulturális Központ, 1052 Budapest, Semmelweis utca 17.

Árpád-házi Szent Erzsébet életszentsége és kultusza – előadás

2023. február 28-án, kedden 18 órai kezdettel „Árpád-házi Szent Erzsébet életszentsége és kultusza” címmel Dr. J. Újváry Zsuzsanna történész vetítettképes előadásra kerül sor a Józsa Judit Galériában. Bemutatásra kerülnek Tóthné Pálmai Katalin textilművész selyemfestményei szentekről és Szent Erzsébet életéről. A vendégeket köszönti: Dr. Major Gyöngyi, a Kortárs Női Reflexiók Fóruma elnöke Az előadó: Dr. J.…

KNRF közgyűlés

A Kortárs Női Reflexiók Fóruma 2023. január 28-án 10 órai kezdettel tartja évi Közgyűlését.

ISMERETELMÉLETI KÜSZÖBÖK – konferencia
(Balázs Júlia Emléknap)

Balázs Júlia Emléknap ISMERETELMÉLETI KÜSZÖBÖK konferencia Időpont: 2023. február 2. 14:00 – 18:00 Helyszín: Örmény Kulturális Központ 1052 Budapest, Semmelweis utca 17. Program: 14:00 – 14:05 Köszöntő 14:05 – 14:30 A matematika igazságai Nagy Dénes (SIS) 14:30 – 14:55 Permanens filozófiai nézetkülönbségek Tőzsér János (ELTE, BTK) 14:55 – 15:20 Igazság és „gyenge godolkodás” Márfai Molnár…

Erdélyi fejedelemasszonyok II. – előadás

2023. január 24-én, kedden 18 órai kezdettel „Erdélyi fejedelemasszonyok II.” címmel Dr. Újváry Zsuzsanna történész vetítettképes előadásra kerül sor a Józsa Judit Galériában. A vendégeket köszönti: Dr. Major Gyöngyi, a Kortárs Női Reflexiók Fóruma elnöke. Az előadó: Dr. Újváry Zsuzsanna történész, a Kortárs Női Reflexiók Fóruma tudományos munkatársa, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Történettudományi Iskolájának…

Luca nap: Múltból a jövőbe – rendezvény

A Kortárs Női Reflexiók Fóruma tisztelettel meghívja Önt a Luca nap: Múltból a jövőbe című rendezvényére Időpont: 2022. december 13. 18:00 – 20:00 Helyszín: Örmény Kulturális Központ; 1052 Budapest, Semmelweis utca 17.

Erdélyi fejedelemasszonyok – előadás

2022. december 14-én, szerdán 18 órai kezdettel „Erdélyi fejedelemasszonyok” címmel Dr. J. Újváry Zsuzsanna történész vetítettképes előadásra kerül sor a Józsa Judit Galériában.A vendégeket köszönti: Dr. Major Gyöngyi, a Kortárs Női Reflexiók Fóruma elnöke. Az előadó: Dr. J. Újváry Zsuzsanna történész, a Kortárs Női Reflexiók Fóruma tudományos munkatársa, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Történettudományi Iskolájának…

Nyelvértelmezések és létezés – kerekasztal-beszélgetés

Nyelvértelmezések és létezés címmel kerekasztal-beszélgetést tartottunk 2022. november 23-án az Örmény Kulturális Központban. Résztvevők: Havasiné Schultz Mária, Miskolci Egyetem (online) Láng Benedek István, ELTE (online) Prószéky Gábor, MTA Nyelvtudományi Kutatóközpont Moderátor: Józsa György Zoltán, KNRF A beszélgetés külön érdekessége volt, hogy Prószéky Gábor néhány órával korábban a Magyar Tudományos Akadémián nyitotta meg „A mesterséges intelligencia és a…

Juan Luis Vives, a nevelés apostola – előadás

2022. november 16-án, szerdán 18 órai kezdettel Dr. H. Kakucska Mária (PhD): Juan Luis Vives, a nevelés apostola c. előadásra kerül sor a Józsa Judit Galériában. A vendégeket köszönti: Dr. Major Gyöngyi, a Kortárs Női Reflexiók Fóruma elnöke. A rendezvény szervezője: Dr. Újváry Zsuzsanna történész, a Kortárs Női Reflexiók Fóruma tudományos munkatársa, a Pázmány Péter…

Magyar nagyasszonyok – előadás

2022. október 25-én, kedden 18 órai kezdettel MAGYAR NAGYASSZONYOK címmel Dr. Újváry Zsuzsanna vetítettképes előadására kerül sor a Józsa Judit Galériában. A vendégeket köszönti: Dr. Major Gyöngyi, a Kortárs Női Reflexiók Fóruma elnöke A felkért előadó: Dr. Újváry Zsuzsanna történész, a Kortárs Női Reflexiók Fóruma tudományos munkatársa, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Történettudományi Iskolájának professzora Az est házigazdája: Józsa Judit keramikus, művészettörténész A Józsa…

Kerekasztal-beszélgetés a hosszú távú globális fenntarthatóságról

Résztvevők: Bozó László akadémikus, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Csutora Mária a Fenntarthatósági Indikátorok Kutatóközpont Igazgatója Kerekes Sándor Prof. Emeritus BCE, Rektori Szervezet/Fenntartható Fejlődés Intézet Kiss Károly közgazdász, ny. egyetemi docens BCE, utodaink-jovoje.hu főszerkesztője Lukács András geofizikus, a Levegő Munkacsoport elnöke   2022. október 4. Budapesti Corvinus Egyetem

Végre működik a UNIPoint!

Híradó 14:14-től az alábbi linken: https://mediaklikk.hu/video/hirado-2022-09-27-i-adas-11/ Részletek:

Gizella – kiállításmegnyitó

A Kortárs Női Reflexiók Fóruma tisztelettel meghívja Önt Gizella Hit – Kultúra – Országimázs címmel megrendezésre kerülő kiállításmegnyitóra, hangversenyre és kerekasztal-beszélgetésre. Helyszín: Veszprémi Érseki Főiskola, 8200 Veszprém, Jutasi u. 18/2. Időpont: 2022. október 05. 17:00–18:30

Prokopp Mária – Magyar Örökség Díjas

Gratulálunk Prokopp Mária Széchenyi-díjas művészettörténésznek, aki 2022. szeptember 24-én Magyar Örökség Díjban részesült, és ezzel neve bekerült az Aranykönyvbe!

Hit – Kultúra – Országimázs
nem csak női szemmel
Művészet és párbeszéd II.

A Kortárs Női Reflexiók Fóruma tisztelettel meghívja Önt és kedves Barátait a XVI. Ars Sacra Fesztivál keretében Gizella Hit – Kultúra – Országimázs nem csak női szemmel Művészet és párbeszéd II. címmel megrendezésre kerülő könyvbemutatójára és konferenciájára Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum, Széchényi-terem 1088 Budapest, Múzeum körút 14-16. Időpont: 2022. 09. 21. 13:00-19:00

Hit – Kultúra – Országimázs
nem csak női szemmel
Művészet és párbeszéd I.

A Kortárs Női Reflexiók Fóruma tisztelettel meghívja Önt és kedves Barátait a XVI. Ars Sacra Fesztivál keretében Gizella Hit – Kultúra – Országimázs nem csak női szemmel Művészet és párbeszéd I. címmel megrendezésre kerülő kiállítására, könyvbemutatójára és konferenciájára Helyszín: Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola 4400 Nyíregyháza, Bethlen Gábor u. 13-19. Időpont: 2022. 09. 19. 14:00-18:30

A női dimenzió – online folyóiratunk bemutatója

A Kortárs Női Reflexiók Fóruma tisztelettel meghívja Önt A női dimenzió – Femme Harmone c. online folyóiratának bemutatójára és az azt követő állófogadásra. Időpont: 2022. június 29. 18.00 Helyszín: Kertész Imre Intézet 1068 Budapest, Benczúr utca 46. sz.

Gizella királyné a harmadik évezredben –
Interdiszciplináris konferencia

A Kortárs Női Reflexiók Fóruma és az MTA-VEAB tisztelettel meghívja Önt a Gizella királyné a harmadik évezredben című konferenciára. 1. nap Időpont: 2022. június 29. (szerda) Helyszín: Kertész Imre Intézet, Budapest VI. ker., Benczúr utca 46. 2. nap Időpont: 2022. június 30. (csütörtök) Helyszín: Eötvös Károly Megyei Könyvtár, Kisfaludy-terem, Veszprém, Komakút tér 3.

Magyar nagyasszonyok a kora újkorban – előadás

Magyar nagyasszonyok a kora újkorban J. Újváry Zsuzsanna történész előadása. A Józsa Judit Művészeti Alapítvány és a Kortárs Női Reflexiók Fóruma együttműködésének eredményeként a Józsa Judit Galériában indított rendezvénysorozat negyedik előadása. Időpont: 2022. június 15. 18 óraHelyszín: Józsa Judit GalériaBudapest, V. kerület, Városháza utca 1.

Női dimenziók 2022 – Balázs Júlia Emlékkonferencia

2022. május 11-én, szerdán 10 órai kezdettel a Titkok Háza Tudományos Élményközpontban (8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.) valamint online térben, Női dimenziók 2022 Balázs Júlia Emlékkonferencia címmel multidiszciplináris műhelykonferenciát szervez a Sziti Szociális Egyesület, a Kortárs Női Reflexiók Fóruma és a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Területi Bizottság Gazdaság-, Jog- és Társadalomtudomány Szakbizottsága

Női ábrázolások és jelképek – előadás

Női ábrázolások és jelképek a régész szemével Dr. Szabó Géza (tud. főmunkatárs, régész, Szekszárd, Wosinsky Mór Múzeum) előadása a Józsa Judit Művészeti Alapítvány és a Kortárs Női Reflexiók Fóruma együttműködésének eredményeként a Józsa Judit Galériában indított rendezvénysorozat harmadik előadásaként. Időpont: 2022. április 27. 18 óraHelyszín: Józsa Judit GalériaBudapest, V. kerület, Városháza utca 1.

Nők Európában és nálunk – előadás

Nők Európában és nálunk az évszázadok során Dr. J. Újváry Zsuzsanna történész előadása a Józsa JuditMűvészeti Alapítvány és a Kortárs Női Reflexiók Fóruma együttműködésének eredményeként a Józsa Judit Galériában indított rendezvénysorozat második előadásaként. Időpont: 2022. március 17. 18 óraHelyszín: Józsa Judit GalériaBudapest, V. kerület, Városháza utca 1.

Kerekasztal-beszélgetések

A KORTÁRS NŐI REFLEXIÓK FÓRUMA tisztelettel meghívja Önt A női dimenzió c. folyóirat kerekasztal-beszélgetéseire 2022. március 10. (csütörtök) 16.00 órai kezdettel Helyszín: Műcsarnok előadóterem (az alagsorban)

Boldog Gizella királyné tisztelete – előadás

Boldog Gizella királyné tisztelete címmel Prof. Dr. Prokopp Mária Széchenyi-díjas művészettörténész tart előadást. Időpont: 2022. február 24. 18 óra Helyszín: Józsa Judit Galéria Budapest, V. kerület, Városháza utca 1.

Gizella királyné – online előadás

A Kortárs Női Reflexiók Fóruma és a Veszprémi Humán Tudományokért Alapítvány szervezésében Prokopp Mária Széchenyi-díjas művészettörténész, egyetemi tanár tartott online előadást 2022. február 10-én Gizella királyné – veszprémi hagyomány és megújulás címmel.

Búcsú Cselényi István Gábor Atyától

Ismét szegényebbek lettünk egy tudós nagy lélekkel – Isten magához szólította mindig szorgos, serénykedő, ám szerényen magát háttérbe toló szolgáját, István Atyát, aki mostantól odaát szolgálja Teremtőjét. Cselényi István Gábor 1943-ban született Nyíregyházán, görögkatolikus papi családban. A Pázmány Péter Hittudományi Akadémián végezte egyetemi tanulmányait, ahol 1966-ban filozófiai licenciátust, 1967-ben pedig teológiai doktorátust szerzett summa cum…

James Webb űrteleszkóp fellövése

A James Webb űrteleszkóp pályára állításának – mint a NASA frontvonalát jelentő projektjének – helyszíni közvetítésére december 22-én a hordozórakétával együtt mi is a startvonalhoz álltunk. Sajnos, az időjárás közbeszólt, és a fellövés időpontja bizonytalanná vált. A teljeskörű tájékoztatásért azonban a továbbiakban is mindent megteszünk, és legkésőbb január 7-én a projekt magyar résztvevőjével Detre Örs…

Luca napja – kiállítás

A Kortárs Női Reflexiók Fóruma a válságokkal terhelt jelenben küldetésének tekinti az egyensúly – vagy tágabb értelemben a harmónia lehetőségének megtalálását és reprezentációját úgy személyes, mint társadalmi viszonylatban. Ennek alapfeltétele a harmónia és egyensúly megtalálása saját gyökereinkkel, azzal a hagyománnyal, ami évszázadokon, vagy akár évezredeken át öröklődött apáról fiúra és anyáról leányra, mígnem most, az…